Menü
💬 Forum 🛒 Mağaza ⛏️ Sunucular ⚔️ Klanlar 📰 Blog 🏆 Liderlik 👥 Üyeler 🎖️ Rütbeler
0 üye online 👥 5 toplam üye 📝 Bugün 73 konu 💬 Bugün 73 mesaj

📖 Rehber Minecraft Plugin Çakışması: Nedenleri, Tespiti ve Çözümü

orginscorel · 7 saat önce · 1 gönderi · 0 görüntülenme

Minecraft Plugin Çakışması: Nasıl Tespit Edilir, Nasıl Çözülür?

Onlarca plugin yüklü bir sunucuda er ya da geç karşılaşacağınız sorunlardan biri plugin çakışmasıdır. İki plugin aynı komutları, aynı event'leri veya aynı kaynakları paylaşmaya çalıştığında beklenmedik davranışlar ortaya çıkar. Bu rehberde çakışmaların neden kaynaklandığını, nasıl tespit edeceğinizi ve nasıl çözeceğinizi adım adım anlatıyorum.

Çakışma Neden Olur?

Plugin çakışmasının birkaç farklı türü vardır:

• Komut çakışması: İki plugin aynı komutu (örn. /home, /spawn, /tpa) tanımlar; hangisinin öncelikli olacağı belirsizleşir. Oyuncu komutu yazdığında yanlış plugin devreye girer.
  • Event çakışması: İki plugin aynı oyun olayını farklı önceliklerle dinler; birinin iptali diğerini etkiler ve beklenmedik davranış oluşur.
  • Kaynak çakışması: İki ekonomi plugini veya iki permissions sistemi aynı anda aktif olur; hangisinin geçerli olduğu belirsizleşir.
  • API uyumsuzluğu: Plugin, başka bir pluginin eski API sürümünü varsayar; versiyon güncellendikten sonra kırılır.

Çakışma Belirtileri

• Bir komut başka bir plugin çalıştırıyor gibi davranıyor
  • Özellikler bazen çalışıyor, bazen çalışmıyor (aralıklı hata)
  • Konsol sürekli uyarı veriyor ama sunucu açılıyor
  • Bir plugin kaldırıldığında başka bir sorun kendiliğinden düzeliyor
  • İki plugin aynı veritabanı tablosuna yazmaya çalışıyor

Adım 1: Logları Dikkatlice Okuyun

Çakışma tespitinde ilk adım logs/latest.log dosyasını açıp şu kelimeleri aramaktır:

ERROR
WARNING
conflicting
already registered
duplicate

Paper sunucu, aynı komutu iki plugin kaydettirmeye çalıştığında uyarı verir:

[WARNING] Duplicate command registration: /home in PluginA and PluginB

Bu mesaj, hangi iki plugin çakıştığını doğrudan söyler.

Adım 2: İkiye Bölme (Binary Search) Yöntemi

Hangi pluginin sorun yarattığını bilmiyorsanız bu sistematik yöntemi kullanın:

• Tüm plugin sayısını yarıya indirin; diğer yarısını plugins/ dışına taşıyın
  • Sorun devam ediyorsa sorun kalan yarının içindedir
  • Sorun yoksa dışarıya taşıdığınız grupta arayın
  • Sorunu içeren grubu tekrar yarıya indirip tekrarlayın

20 pluginden sorumlu olanı bulmak için bu yöntemle maksimum 4-5 test yeterlidir. Bu yaklaşım çok daha hızlı ve kesin sonuç verir.

Adım 3: Komut Önceliği Ayarlama

Çakışan komutlar için Paper/Spigot'un commands.yml dosyasını kullanabilirsiniz:

aliases:
  home:
  - essentials:home

Bu yapılandırma, /home komutunun EssentialsX tarafından yönetilmesini zorlar. Diğer pluginin komutu /pluginadı:home şeklinde kullanılabilir.

Adım 4: Plugin Yapılandırmasında Çakışan Özellikleri Kapatın

Çoğu iyi geliştirilmiş plugin, diğer pluginlerle entegrasyon seçenekleri sunar. Örneğin EssentialsX, başka bir spawn plugini varsa kendi spawn sistemini devre dışı bırakma seçeneği tanır. Plugin config dosyasını dikkatlice okuyun; genellikle use-xxx: false veya disable-xxx: true gibi seçenekler bulunur.

Adım 5: Bağımlılıkları ve Yükleme Sırasını Kontrol Edin

Bazı çakışmalar aslında eksik bağımlılıktan veya yanlış yükleme sırasından kaynaklanır. Plugin sayfasında Dependencies kısmını okuyun. Bağımlılıklar eksikse log'da şu tür mesajlar görünür:

Could not load 'plugins/ShopGUI+.jar': Unknown dependency 'Vault'

Bu durumda Vault'u kurup yeniden başlatın.

Yaygın Çakışma Örnekleri ve Çözümleri

• EssentialsX + CMI: İkisi de kapsamlı utility plugini; aynı anda kullanmak yerine birini seçin.
  • LuckPerms + PermissionsEx: İki yetki sistemi aynı anda aktif olmamalı; birini tamamen kaldırın.
  • EssentialsX Economy + TokenManager: Vault üzerinden iki ekonomi kaynağı çakışabilir; hangisi primary olacağını Vault config'inde belirleyin.
  • WorldGuard + GriefPrevention: İki toprak koruma sistemi çelişkili davranışlara yol açabilir; birini tercih edin.
  • ProtocolLib'in eski sürümü: Birçok plugin ProtocolLib'e bağımlıdır; eski sürüm çakışma kaynağı olabilir. Her zaman güncel tutun.

Çakışmayı Önlemek İçin İyi Alışkanlıklar

• Her özellik için yalnızca bir plugin kullanın; gereksiz ikinci kopya kurmayın
  • Plugin eklerken daima bir seferde bir plugin ekleyin ve test edin
  • Tüm plugin listesini düzenli olarak gözden geçirin; kullanmadıklarınızı kaldırın
  • Plugin güncellemelerini takip edin; eski sürümler beklenmedik davranışa neden olabilir

Sonuç

Plugin çakışmalarını çözmek sabır ve sistematik düşünme gerektirir. Log okuma alışkanlığı edinin, binary search tekniğini kullanın ve her zaman tek bir görevi üstlenen, hafif pluginleri tercih edin. Sunucunuzu gereksiz pluginlerden arındırmak hem çakışma riskini hem de kaynak tüketimini azaltır.

Cevap yazabilmek için giriş yap.