Minecraft Plugin Nasıl Yüklenir?
Paper, Spigot veya Purpur ile çalışan bir Minecraft sunucusuna plugin eklemek, sunucunuza yeni özellikler kazandırmanın en kolay yoludur. Ekonomi sistemi, koruma alanı, özel komutlar, mini oyunlar — bunların hepsi plugin aracılığıyla gelir. Ancak plugin yüklemek göründüğü kadar basit değildir; yanlış yapılan bir kurulum sunucunun açılmamasına ya da veri kaybına yol açabilir. Bu rehberde plugin kurulumunun tüm adımlarını, dikkat edilmesi gereken noktaları ve doğrulama yöntemlerini ele alıyorum.
Plugin Nedir ve Nasıl Çalışır?
Plugin, Minecraft sunucusuna eklenti olarak yüklenen bir Java kütüphanesidir (.jar uzantılı). Sunucu başlatıldığında
plugins/ klasöründeki tüm jar dosyalarını otomatik yükler. Her plugin, Bukkit/Paper API aracılığıyla oyunla etkileşime girer: yeni komut ekler, oyun olaylarını (event) dinler, veri yazar ve okur. Tek bir jar dosyası yüklü olduğu sürece aktif kalmaya devam eder.Plugin İndirme Kaynakları
Plugini yalnızca güvenilir kaynaklardan indirin:
- SpigotMC.org: En büyük Minecraft plugin arşivi. Hem ücretsiz hem premium pluginler mevcuttur. Kullanıcı yorumları ve sürüm geçmişi şeffaftır.
- Modrinth.com: Modern, açık kaynak ağırlıklı alternatif; Fabric/Forge'u da destekler. SHA512 hash doğrulaması sunar.
- GitHub: Açık kaynak pluginlerin en güncel build'lerine ulaşmak için. Releases sekmesinden indirin.
- Hangar (PaperMC): Paper ekibinin resmi plugin deposu. Paper'a özel pluginler burada toplanır.
Nulled (kırılmış, lisanssız) plugin sitelerinden indirilen dosyalar backdoor içerebilir. Bu riski asla almayın.
Adım 1: Doğru Sürümü Seçin
Her pluginin Minecraft sürümüyle uyumlu olması zorunludur. SpigotMC sayfasında
Version History sekmesini açın ve sunucu sürümünüzü destekleyen en son build'i indirin. Çoğu modern plugin birden fazla Minecraft versiyonunu destekler; bunu plugin açıklama sayfasında Supported Versions altında görebilirsiniz.Dikkat: Spigot için yazılmış bir plugin Paper'da çalışır; ancak Paper API'si kullanan bazı pluginler saf Spigot'ta çalışmayabilir.
Adım 2: Sunucuyu Durdurun
Plugin yüklemeden önce sunucuyu düzgün kapatın:
stop
Çalışan sunucuya plugin yüklemek teknik olarak mümkündür (bazı sunucu yönetim araçları bunu destekler), ancak her plugin bunu desteklemez ve beklenmedik hatalara neden olabilir. Güvenli yol daima sunucuyu durdurmaktır.
Adım 3: JAR Dosyasını Kopyalayın
İndirdiğiniz
.jar dosyasını doğrudan plugins/ klasörüne kopyalayın. Başka hiçbir işlem gerekmez; klasör yoksa oluşturun (ama Paper ilk çalıştırmada zaten oluşturur).Önemli noktalar:
- Dosyayı asla açmayın veya unzip etmeyin
- Dosya adını değiştirirken dikkatli olun; bazı pluginler adlarına göre log kaydı tutar
- Bir klasörü değil, yalnızca .jar dosyasını kopyalayın
Adım 4: Sunucuyu Başlatın ve Log İzleyin
Sunucuyu yeniden başlatın ve
logs/latest.log dosyasını veya konsolu izleyin:
[INFO] [PluginAdı] Enabling PluginAdı v1.2.3
[INFO] [PluginAdı] Plugin successfully enabled!
Bu mesajı görüyorsanız plugin başarıyla yüklendi. Hata varsa:
[ERROR] Could not load 'plugins/PluginAdı.jar' in folder 'plugins'
Bu mesaj genellikle eksik bağımlılık veya sürüm uyumsuzluğunu gösterir. Log'un devamındaki satırları okuyun; neden yüklenemediği orada yazar.
Adım 5: Bağımlılıkları Kontrol Edin
Bazı pluginler başka pluginlere ihtiyaç duyar:
- Hard dependency: Bu olmadan hiç başlamaz. Örn: çoğu ekonomi plugini Vault gerektirir.
- Soft dependency: Opsiyoneldir; varsa ek özellik sunar. Olmadan da çalışır.
Plugin sayfasının
Dependencies bölümünü mutlaka okuyun ve gerekli pluginleri önce yükleyin.Adım 6: Plugin Yapılandırması
Plugin ilk yüklendiğinde
plugins/PluginAdı/ klasörü oluşturulur; içinde config.yml ve diğer ayar dosyaları bulunur. Bu dosyaları düzenlemeye başlamadan önce:- Orijinal dosyanın yedeğini alın
- YAML formatında yalnızca boşluk kullanın (TAB karakteri geçersizdir)
- Değişiklik yaptıktan sonra sunucuyu yeniden başlatın veya
/pluginadı reloadkullanın
Değiştirdiğiniz ayarların ne işe yaradığını anlamadan düzenlemeyin; her satır genellikle yorumlarla açıklanmıştır.
Yüklü Pluginleri Görüntüleme
Oyun içinde veya konsolda:
/plugins
Yeşil gösterilenleri etkin, kırmızı gösterilenleri devre dışı veya hatalı pluginlerdir. Belirli bir plugin hakkında:
/version PluginAdı
Bu komut pluginin tam sürümünü, Minecraft uyumluluğunu ve yazar bilgisini verir.
Plugin Kaldırma
- Sunucuyu durdurun
plugins/klasöründen jar dosyasını silin
- Veri dosyalarını da silmek istiyorsanız
plugins/PluginAdı/klasörünü kaldırın
- Sunucuyu başlatın
Plugin verilerini silmeden jar'ı kaldırırsanız veri dosyaları kalır ama ek yük oluşturmaz.
Sık Yapılan Hatalar
- Sunucuyu durdurmadan ekleme: Bazı pluginler hot-load'u desteklemez; güvenli yol her zaman durup başlatmaktır.
- Sürüm uyumsuzluğu: Minecraft 1.20 için yazılmış plugin 1.21'de çalışmayabilir.
- Eksik bağımlılık: Vault olmadan ChestShop çalışmaz; önce bağımlılıkları yükleyin.
- Aynı pluginin iki farklı sürümü: Eski sürümü silin, yenisini ekleyin.
Sonuç
Plugin kurulumu birkaç adımdan oluşan basit bir süreçtir. Kritik noktalar: her zaman sunucuyu durdurun, güvenilir kaynaklardan indirin, sürüm uyumluluğunu kontrol edin ve logları okuyun. Bu alışkanlıkları edindikten sonra onlarca plugin arasında bile sorunsuz yönetim yapabilirsiniz.
💡 Etkileşim için giriş yap.