Pterodactyl'de Yedekleme ve Otomatik Görev Yönetimi
Bir sunucu işletmenin en önemli kuralı: düzenli yedek almak. Pterodactyl, hem manuel hem otomatik yedeklemeyi ve zamanlanmış görevleri çok kolay hale getirir. Bu rehberde sunucunuzu veri kaybına karşı nasıl koruyacağınızı göstereceğim.
Neden Yedekleme Şart?
Bir griefci dünyanızı mahvedebilir, bir plugin güncellemesi config'inizi bozabilir, ya da basit bir komut hatası saatlerce emeği silebilir. Yedeğiniz varsa bunların hiçbiri felaket değildir; yedeğiniz yoksa hepsi felakettir.
Manuel Yedek Alma
Kullanıcı panelinde sunucunuzu seçin ve "Backups" sekmesine gidin. "Create Backup" butonuyla anında yedek alabilirsiniz. Yedek tamamlandığında listeden indirebilir veya doğrudan geri yükleyebilirsiniz.
Önemli: Node'un disk kapasitesine göre tutabileceğiniz yedek sayısı sınırlıdır. Admin panelden her sunucu için maksimum yedek sayısını belirleyebilirsiniz.
Zamanlanmış Görevler (Schedules)
Pterodactyl'in en güçlü özelliklerinden biri Schedules sistemidir. Belirli zamanlarda otomatik işlemler tanımlayabilirsiniz. En yaygın kullanımlar:
- Her gece otomatik yedek alma
- Belirli saatlerde sunucuyu yeniden başlatma
- Oyunculara zamanlı duyuru mesajı gönderme
Cron Mantığıyla Zamanlama
Schedules, cron sözdizimini kullanır. Örneğin her gece saat 04:00'te bir görev çalıştırmak için:
Dakika: 0
Saat: 4
Ayın günü: *
Ay: *
Haftanın günü: *Bu, "her gün saat 04:00" anlamına gelir. Cron sözdizimine alışmak biraz zaman alır ama bir kez öğrendiğinizde çok esnek bir araç olur.
Görev Adımları (Tasks)
Her schedule, sırayla çalışan adımlardan oluşur. Örnek bir gece bakımı senaryosu:
- Adım 1: Konsola "say Sunucu 1 dakika içinde yeniden başlatılacak!" komutu gönder
- Adım 2: 60 saniye bekle
- Adım 3: Yedek oluştur
- Adım 4: Sunucuyu yeniden başlat (power: restart)
Adımlar arasında bekleme süresi tanımlayarak oyuncuların hazırlanmasına zaman verirsiniz.
Otomatik Yeniden Başlatmanın Önemi
Uzun süre kesintisiz çalışan sunucular yavaşlar; bellek dolar, garbage collector zorlanır. Günde bir kez, oyuncuların en az olduğu saatte yeniden başlatma, performansı taze tutar. Schedules ile bunu otomatikleştirmek sunucu sağlığı için en iyi alışkanlıklardan biridir.
Yedeği almak yetmez; ara sıra geri yüklemeyi de test edin. İşe yaramayan bir yedek, hiç yedeğiniz olmamasıyla aynıdır.
Harici Yedekleme
Pterodactyl yedekleri varsayılan olarak node'un kendi diskinde tutulur. Node çökerse yedekler de gidebilir. Kritik sunucular için yedekleri S3 uyumlu bir depolamaya (uzak sunucu) göndermeyi yapılandırabilirsiniz. Böylece donanım arızasında bile verileriniz güvende kalır.
Sonuç
Yedekleme ve zamanlanmış görevler, sunucunuzu hem veri kaybına hem performans düşüşüne karşı korur. Bunları en baştan kurun; bir felaket yaşadıktan sonra değil, yaşamadan önce hazırlıklı olun.
💡 Etkileşim için giriş yap.