Windows'ta Minecraft Sunucusu Kurulumu
Minecraft sunucu yöneticiliğine adım atıyorsanız ve elinizde bir Windows bilgisayar varsa, bu rehber tam size göre. Linux'a kıyasla daha görsel bir arayüze sahip olan Windows, öğrenme sürecinde büyük kolaylık sağlar. Bu yazıda Java kurulumundan port yönlendirmeye, başlatma betiğinden performans ayarlarına kadar her şeyi adım adım anlatıyorum.
Neden Windows'ta Sunucu?
Birçok kişi ilk Minecraft sunucusunu evdeki Windows bilgisayarına kurar. Grafik arayüze alışkınsınızdır, dosya yönetimi basittir ve hata ayıklamak çok daha kolaydır. Elbette, profesyonel bir prodüksiyon sunucusu için sonunda Linux'a geçmek mantıklı olacaktır; ancak öğrenme aşaması için Windows son derece uygundur.
Gerekenler
- Windows 10 veya Windows 11 (64-bit)
- En az 8 GB sistem RAM (sunucu için 4 GB ayırabilmek adına)
- Java 21 (Adoptium / Eclipse Temurin önerilir)
- Paper veya Purpur sunucu jar dosyası
- Yönetici (administrator) erişimi
Adım 1: Java 21 Kurulumu
Minecraft 1.21 ve üzeri için Java 21 zorunludur. Adoptium.net adresine gidip "Latest LTS" olarak Java 21 JDK'yı indirin. Kurulum sihirbazında
Set JAVA_HOME variable ve Add to PATH seçeneklerini mutlaka işaretleyin.Kurulum tamamlanınca Windows tuşu + R,
cmd yazarak Komut İstemi'ni açın ve şunu girin:
java -version
Çıktı şuna benzemelidir:
openjdk 21.0.x .... Farklı bir sürüm görüyorsanız PATH değişkeninizi düzeltmeniz gerekebilir.Adım 2: Sunucu Klasörü ve Jar Dosyası
C:\MinecraftSunucu gibi kısa ve boşluksuz bir klasör oluşturun. PaperMC sitesinden en son Paper jar'ı indirin ve bu klasöre kopyalayın. Dosya adını kısa tutun: paper.jar.Klasörünüzün yapısı şöyle görünmeli:
C:\MinecraftSunucu\
paper.jar
start.bat (henüz oluşturacağız)
Adım 3: Başlatma Betiği (start.bat)
Klasörde boş bir metin belgesi oluşturun, içine şunu yapıştırın:
@echo off
java -Xms2G -Xmx4G -XX:+UseG1GC -XX:+ParallelRefProcEnabled ^
-XX:MaxGCPauseMillis=200 -jar paper.jar nogui
pause
Dosyayı
start.bat olarak kaydedin. -Xmx4G değerini sisteminize göre düzenleyin; genel kural, sisteminizin yarısını sunucuya bırakmaktır. 8 GB RAM için 4G, 16 GB için 6-8G uygundur.Adım 4: İlk Başlatma ve EULA
start.bat'a çift tıklayın. Sunucu durur ve eula.txt oluşturur. Bu dosyayı Not Defteri ile açın ve şu değişikliği yapın:
# Öncesi:
eula=false
# Sonrası:
eula=true
Kaydedin ve
start.bat'ı yeniden çalıştırın. Bu sefer sunucu tüm dünya dosyalarını oluşturacak ve konsola Done (X.XXXs)! yazacaktır. Bu mesajı gördüğünüzde sunucunuz tamamen hazırdır.Adım 5: Yerel Bağlantı Testi
Minecraft'ı açın,
Multiplayer -> Add Server yolunu izleyin, adres olarak localhost yazın. Sunucu listesinde yeşil çubuk görüyorsanız her şey yolunda demektir. Eğer bağlantı kurulamazsa Java sürümünü ve eula.txt içeriğini kontrol edin.Adım 6: Arkadaşların Bağlanması — Port Yönlendirme
Dışarıdan bağlantı için modem/router ayarlarınıza girip
25565 TCP portunu bilgisayarınızın yerel IP'sine yönlendirin. Yerel IP'nizi öğrenmek için Komut İstemi'ne ipconfig yazın ve IPv4 Address satırını bulun.Arkadaşlarınıza dışarıdan bağlanmak için genel (dış) IP adresinizi verin. Genel IP'nizi whatismyip.com adresinden öğrenebilirsiniz. Modem arayüzüne genellikle
192.168.1.1 adresinden girilebilir; "Port Forwarding" veya "NAT" menüsünü arayın.Adım 7: server.properties Temel Ayarları
Sunucu klasöründe oluşan
server.properties dosyasını düzenleyin:
max-players=20
server-port=25565
online-mode=true
difficulty=normal
gamemode=survival
motd=MCSepeti Test Sunucusu
view-distance=10
simulation-distance=8
online-mode=true değerini asla kapatmayın; kaldırırsanız lisanssız hesaplar bağlanabilir ve sunucunuz güvensiz hale gelir.Adım 8: Otomatik Yeniden Başlatma
Sunucu çöktüğünde otomatik yeniden başlaması için
start.bat dosyasını döngüye alabilirsiniz:
@echo off
:loop
java -Xms2G -Xmx4G -XX:+UseG1GC -jar paper.jar nogui
echo Sunucu kapandi. 5 saniye sonra yeniden baslatiliyor...
timeout /t 5
goto loop
Bu yöntem, sunucu crash yapsa veya
/stop komutu verilse bile otomatik olarak yeniden başlatır. Bakım yaparken döngüden çıkmak için konsol penceresini kapatmanız yeterlidir.Windows Güvenlik Duvarı
Windows kendi Güvenlik Duvarı'nda 25565 portunu otomatik açmayabilir. İlk başlatmada "Bu uygulamanın ağ iletişimine izin ver" penceresi açılıyorsa "İzin Ver"e tıklayın. Açılmadıysa manuel olarak:
Başlat → Windows Güvenlik Duvarı → Gelişmiş Ayarlar → Gelen Kurallar → Yeni Kural → Port → TCP, 25565 → Bağlantıya İzin Ver → Tümü → İstediğiniz ad.
Sık Yapılan Hatalar
- Java sürümü yanlış:
java -versionile kontrol edin, 21 görünmüyorsa PATH'inizi düzeltin.
- Port kapalı: Windows Güvenlik Duvarı 25565 TCP portunu engelliyor olabilir.
- -Xmx değeri çok yüksek: Sisteminizden fazla RAM talep ederseniz sunucu başlamaz. Sistem RAM'inin %50-60'ını geçmeyin.
- Boşluklu klasör adı:
C:\Minecraft Sunucugibi boşluklu yollar bazen sorun çıkarır. Kısa ve boşluksuz tutun.
- eula.txt değiştirilmedi: Sunucu başlar başlamaz kapanıyorsa
eula=trueyazmayı unutmuş olabilirsiniz.
Sonuç
Windows'ta Minecraft sunucusu kurmak, doğru adımları izlerseniz 20-30 dakikada tamamlanabilir. Bu rehberi tamamladıktan sonra plugin eklemeye, oyuncu yönetimine ve performans optimizasyonuna geçebilirsiniz. Sorun yaşarsanız forumun diğer konularını inceleyin ya da kendi konunuzu açın.
💡 Etkileşim için giriş yap.